400.000 mondmaskers om de door de GGC en COCOF erkende en/of gesubsidieerde instellingen te ondersteunen

Dit weekend ontvingen de Brusselse administraties een bestelling van 400.000 chirurgische mondmaskers. Hoewel deze voorraad de nood niet geheel lenigt, kan dit een eerste steun bieden in de noodsituaties waarmee onze instellingen te kampen hebben.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (Iriscare en de Diensten van het Verenigd College) en Franse Gemeenschapscommissie ontvingen een levering van 400.000 chirurgische mondmaskers uit China. Deze voorraad zal het mogelijk maken de door deze drie administraties gesubsidieerde en erkende instellingen te ondersteunen. Zo kunnen we de instellingen in noodsituaties uit de brand helpen en kunnen de werknemers uit de sector zich zo goed mogelijk tegen het coronavirus beschermen. 

Hoewel het om een grote bestelling gaat, zal ze niet volstaan om volledig tegemoet te komen aan de vraag in Brussel. Het is dus erg belangrijk dat alle instellingen blijven proberen om maskers te bestellen bij hun leveranciers. De regering staat paraat om ze te ondersteunen in gevallen van nood. Vanuit deze optiek zullen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Franse Gemeenschapscommissie de maskers verdelen in volgorde van prioriteit. De sector van de rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen krijgt momenteel voorrang bij de verdeling van de maskers.

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron stelt: “De personen die – in loondienst of als vrijwilliger – werken in de maatschappelijke en gezondheidszorgsector, zijn de personen die we het hardst nodig hebben, maar die tegelijk het meest worden blootgesteld. Wij zijn ons echter vanaf het begin van de crisis bewust van het problematische gebrek aan beschermingsmiddelen, waaronder mondmaskers. Wij zoeken onophoudelijk naar oplossingen.

Iriscare, de Diensten van het Verenigd College en de Franse Gemeenschapscommissie blijven alles in het werk stellen om hun instellingen de best mogelijke ondersteuning te bieden.