Contactopvolging in Brussel blijft stabiel

Het callcenter van het Brussels Gewest nam tussen 4 en 10 juni contact op met 322 personen, goed voor gemiddeld 46 oproepen per dag. De medewerkers op het terrein deden op hun beurt 43 huisbezoeken, of gemiddeld 6 bezoeken per dag.

De werklast van het Brusselse callcenter blijft stabiel. We zien een lichte stijging van het dagelijkse aantal roepen (+ 11) en bezoeken op het terrein (+ 1). Dat bewijst de beperkte uitbreiding van de epidemie in de hoofdstad, een maand na de start van de afbouw van de lockdown.
Wat ook zeer stabiel blijft, is het aantal mogelijk besmette personen dat gecontacteerde mensen melden. De dragers van het coronavirus in Brussel die het callcenter met succes* kon bereiken, vermelden gemiddeld drie personen met wie zij de dagen voordien langdurig contact hadden (langer dan vijftien minuten). De mogelijk besmette personen worden op hun beurt opgebeld door het callcenter om zo de besmettingsgolf te stoppen. 

Betere digitale informatiedoorstroming
Sinds het callcenter startte, wordt de beperkte werklast benut om het percentage van de bevolking dat de oproepen van de medewerkers beantwoordt, te verbeteren. Daartoe ontvangen besmette personen een sms nog voor ze worden opgebeld, wat overtuigende resultaten oplevert.

Ook de digitale informatiedoorstroming is verbeterd. Vandaag zijn de meeste laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in de hoofdstad verbonden met het systeem, dat zij bovendien regelmatig gebruiken. Ten slotte is het systeem om op een ontdekte besmettingshaard te reageren nu volledig operationeel. Er is een telefoonlijn geopend om de collectieve voorzieningen (scholen, gemeenten …) die met een besmettingshaard te maken krijgen, te ondersteunen.

*M.a.w. wanneer zij aan de medewerkers minstens één naam hebben vermeld van een persoon met wie zij contact hadden.