Brussels

Coronamaatregelen in Brussel vanaf 1 september 2021

Op het Overlegcomité van 20 augustus 2021 werden een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd, die werden bevestigd in het Ministerieel Besluit van 25 augustus 2021. Wat die versoepelingen precies inhouden, vind je hier terug.

Aangezien de epidemiologische situatie en de vaccinatiecampagne minder gunstig evolueren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dan in de rest van het land, oordeelde de Brusselse Regering dat een aantal van deze versoepelingen niet mogelijk was op het Brussels grondgebied. De Brusselse Minister-President heeft daarom een politiebesluit uitgevaardigd, waardoor een aantal maatregelen die voorheen voor het hele land golden, blijven gelden binnen het Brussels Gewest.

Volgende maatregelen blijven van kracht in Brussel:

1. Mondmaskerplicht en social distancing voor evenementen die binnen plaatsvinden (en bij samenkomsten tot 400 personen buiten)

Bovenop deze drempels blijven ook de regels gelden die vermeld staan in het federaal ministerieel besluit.

2. Horeca 

In cafés en restaurants en bij professionele horeca-activiteiten voor evenementen tot 200 personen (en 400 in de buitenlucht) worden de maatregelen die tot 31 augustus voor het hele land golden in Brussel tot 30 september verlengd.

Het gaat daarbij om:

  • 1,5 meter afstand tussen de tafels;
  • enkel zitplaatsen;
  • 8 personen per tafel;
  • de naleving van de plaatselijke voorschriften voor terrassen;
  • geluidsniveau van max. 80db

3. Eén uur als sluitingsuur

Nachtwinkels, evenementen (behalve privébijeenkomsten die thuis plaatsvinden) de horeca moeten om één uur sluiten.

4. Erediensten en plechtigheden

Het aantal toegelaten deelnemers aan erediensten en plechtigheden blijft max. 200 binnen en max. 400 in de buitenlucht. Er geldt mondmaskerplicht en de social distancing en eventuele specifieke protocollen moeten worden nageleefd. Er zijn uitzonderingen op het aantal deelnemers mogelijk als de gemeentelijke overheid hiermee heeft ingestemd.

5. Lokale toestemming voor evenementen van 200 tot 3000 personen in een afgesloten ruimte en van 400 tot 5000 deelnemers buiten.

De specifieke Brusselse maatregelen zijn van kracht tot en met 30 september. Daarna zullen ze worden geëvalueerd. Meer gedetailleerde informatie hierover vind je hier.

Maatregelen Covid september 2021 Brussel