Humanitaire hulp en gezondheid van de Oekraïense vluchtelingen

Gratis testen en vaccinatie

Gezien de huidige situatie in Oekraïne toestroom van vluchtelingen uit het land, wil de GGC ook haar steentje bijdragen. Vluchtelingen uit Oekraïne zullen een speciaal statuut krijgen dat 1 jaar geldig zal zijn en waarmee ze zich kunnen inschrijven in een ziekenfonds naar hun keuze, of een INSZ bis-nummer aanvragen in afwachting van hun inschrijving. Hiermee zullen ze zich gratis kunnen laten vaccineren en testen, net zoals andere inwoners van België.

Federale informatiewebsite

De Federale overheid heeft ook de informatiewebsite info-ukraine.be gelanceerd om de informatie over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren. Op de website staat er onder andere informatie voor Oekraïense vluchtelingen over de rechten die zijn hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt… Ook Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen. De overheid opent daarnaast ook het informatienummer 02/488 88 88 dat elke dag bereikbaar is van 9u tot 17u.