De ‘herfstbooster’ vanaf maandag 12 september

Om bescherming te bieden tegen een mogelijke besmettingsgolf komende winter, heeft de Interministeriële Conferentie  (IMC)  Volksgezondheid  op  basis  van  de  aanbevelingen  van  de  Hoge  Gezondheidsraad  en  de  Taskforce Vaccinatie besloten om vanaf begin september een COVID-19-herfstbooster aan te bieden. 

Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat de doeltreffendheid van de COVID-19-vaccins in de loop van de tijd afneemt, vooral bij de meest kwetsbare personen. De immuniteit op peil houden is dus uiterst belangrijk om ernstige gezondheidsproblemen of een eventuele ziekenhuisopname door COVID-19 te voorkomen.

Deze vaccinatiecampagne zal ook helpen om het aantal ziekenhuisopnames door COVID-19 te beperken en de druk op de ziekenhuizen te verminderen zodat de continuïteit van de gezondheidszorg gewaarborgd blijft en we – niet onbelangrijk – daarnaast ook nog een “normaal” sociaal, cultureel en economisch leven kunnen leiden.  Risicogroepen krijgen voorrang voor het verkrijgen van deze booster.

Om die redenen en op basis van de laatste aanbevelingen inzake vaccinatie, worden personen: 

  • vanaf 65 jaar en ouder 
  • personen vanaf 50 jaar met verhoogd risico (omwille van tabak- of alcoholgebruik, obesitas,…) 
  • en personen vanaf 18 jaar met onderliggende aandoeningen (zoals kanker, hart- en vaatziekten, ademhalingsziekten en luchtwegaandoeningen, diabetes, …)  
  • de zorgverleners

uitgenodigd voor het verkrijgen van een booster-vaccin en dit zodra mogelijk na een tijdsinterval van minstens drie maanden na hun laatste dosis. Bekijk de lijst van vaccinatiepunten

Brusselaars die zich willen laten vaccineren hebben verschillende mogelijkheden in Brussel: 

  • 4 Regionale vaccinatiecentra: Molenbeek, Pacheco, en vanaf 12/09 ook Vorst en Sint-Pieters-Woluwe. Tot 30/09 is een afspraak nodig, vanaf 01/10 kunnen alle Brusselaars van 18 jaar en ouder die dat wensen zich laten vaccineren, met of zonder afspraak. 
  • Meer dan 60 Brusselse apotheken 
  • Medische huizen en medische centra 
  • Huisartsen, verplegers in hun praktijken en bij patiënten thuis 
  • De mobiele dienst (voor mensen die zich om lichamelijke en/of psychische redenen niet kunnen verplaatsen, en voor het specifieke publiek dat met het Vacci4All project verbonden is) 
  • De pediatrische vaccinatie is enkel mogelijk in de centra van Pacheco en Molenbeek

Verder blijven andere individuele en collectieve beschermingsmaatregelen sterk aanbevolen: handhygiëne, een mond-neusmasker dragen op drukke plaatsen, binnenruimtes verluchten, enz. Bij symptomen blijven een test en quarantaine verplicht.