Vaccin tegen omikronsubtypes BA-4 en BA-5 vanaf vrijdag 14 oktober in Brussel

Een nieuw type vaccins tegen COVID-19 werd vorige week in België geleverd. Het gaat om vaccins tegen de subtypes BA-4 en BA-5 van de omikronvariant. De vaccins zijn vanaf vrijdag 14 oktober beschikbaar in de vier Brusselse vaccinatiecentra1. Het vaccin tegen omikronsubtype BA-1 dat momenteel nog wordt gebruikt, is echter ook zeer doeltreffend tegen de subtypes BA-4 en BA-5 die nu dominant zijn in ons land. Het voornaamste is dus dat mensen zich nu laten vaccineren. Het type vaccin is minder belangrijk, want ze zijn allebei effectief. Het is daarom sterk aan te raden zich nu te laten vaccineren, wetende dat de piek van de epidemie in de tweede helft van oktober wordt verwacht en dat het vaccin minstens tien dagen nodig heeft om een doeltreffende bescherming te bieden.

Mensen kunnen zich met of zonder afspraak in de vier Brusselse vaccinatiecentra laten vaccineren. Vanaf vrijdag 14 oktober bieden ze het vaccin tegen de omikronsubtypes BA-4 en BA-5 aan. Ook de eerste lijn (huisartsen, medische huizen en centra, thuisverpleegkundigen, apotheken) neemt actief deel aan de vaccinatiecampagne. Het nieuwe vaccin zal ook daar geleidelijk worden ingezet.