Viroloog Marc Van Ranst roept de burgers op om hun maskers te schenken aan ziekenhuizen

Marc Van Ranst is viroloog en epidemioloog aan de KUL en lid van het Wetenschappelijk Comité dat speciaal werd opgericht om de overheid te adviseren over het Coronavirus.

Iedereen die maskers heeft en deze aan ziekenhuizen willen schenken, kan ze tussen 10u00 en 15u00 afgeven in de Belliardstraat 71 (Iriscare), 1000 Brussel.

“Marc Van Ranst roept de burgers op om hun maskers aan ziekenhuizen af te staan.”

Om een dreigend tekort aan mondmaskers te voorkomen, roept viroloog Marc Van Ranst – lid van het Wetenschappelijk Comité dat speciaal werd opgericht om de overheid te adviseren over het Coronavirus – de burgers op om de voorraden die zij hebben aangekocht, aan de ziekenhuizen af te staan. Hij treedt hiermee in de voetsporen van de Franstalige interfederale woordvoerder Emmanuel André, die zondagavond dezelfde oproep deed.

“Beste vrienden, jullie hebben maskers gekocht bij de apotheker. Onze verpleegkundigen en artsen hebben deze maskers nu nodig. Zou u deze alstublieft willen afgeven aan de receptie van het dichtstbijzijnde ziekenhuis? U helpt uw gezondheidswerkers hiermee een heel stuk vooruit!”, tweette het hoofd van de afdeling microbiologie van de KU Leuven.

Interfederaal Covid-19-woordvoerder Emmanuel André had de bevolking op zondagavond al aangespoord met een soortgelijke boodschap: “Beste vrienden die de afgelopen weken grote hoeveelheden maskers hebben gekocht: breng deze alstublieft naar uw ziekenhuizen en artsen. Dit burgergebaar zal hen beschermen waardoor uw zorgverleners u ook beter zullen kunnen beschermen en verzorgen.”.

België heeft een grote bestelling voor beschermingsmaskers geplaatst, maar deze werd, mogelijk door fraude, uiteindelijk niet geleverd. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt aan een oplossing. Een andere, veel kleinere levering wordt de komende dagen verwacht.

Als u als burger uw steentje wil bijdragen, vindt u in de Toolbox de tutorials om uw eigen stoffen maskers te maken die door gezondheidswerkers kunnen worden gebruikt. Wij danken u bij voorbaat voor uw hulp.