Coronavirus: niet alleen de zieken worden erdoor getroffen

Bxl Soutien – invoering van een gratis telefoonnummer (0800 35 243) om vragen over sociale noodsituaties te beantwoorden

De sociale afzondering die nodig is om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, heeft ernstige gevolgen voor mensen in precaire situaties. Daarom stelt Alain Maron, Brussels minister van Welzijn, met de hulp van de administraties van de Franse Gemeenschapscommissie, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en Iriscare, een gratis telefoonnummer ter beschikking van de Brusselaars.

Het nummer is bedoeld om elke vraag te oriënteren naar een operator die in staat is om ze te behandelen. Het biedt een uitgebreid luisterend oor en antwoorden op sociale noodsituaties, waarvan we de omvang en alle uitingen nog niet kennen.

Het callcenter zal worden verzorgd door werknemers van de centra voor algemeen welzijnswerk en de centra voor globale sociale actie, eventueel aangevuld met werknemers uit andere ambulante sectoren. 

De telefonische oproepen zullen op 3 manieren worden beantwoord:

–        de vraag wordt rechtstreeks beantwoord als ze binnen het bevoegdheidsgebied van de receptionist valt;

–        de beller wordt doorverwezen naar een bevoegde professionele dienst;

–        de beller wordt doorverwezen naar een solidariteitsinitiatief (van burgers of plaatselijk) dat een relevant antwoord kan bieden en/of in het geval dat de vraag geen professionele opvolging vereist.

Het gratis telefoonnummer is bereikbaar tussen 8 uur en 20 uur op weekdagen en tussen 10 uur en 18 uur in het weekend.

☎️ Het gratis telefoonnummer: 0800 35 243