Nieuwe regeling contactopsporing en testprocedure vanaf 02/12/2021

Vanaf 2 december 2021 gelden er nieuwe regelingen om de contactopsporing en testprocedure te vergemakkelijken. Concreet gaat het om de volgende aanpassingen:

  • Besmette personen kunnen de gegevens van hun hoogrisicocontacten vanaf vandaag online doorgeven op mijngezondheid.belgie.be. Die contacten zullen dan testcodes voor een gratis PCR-test krijgen via mail of sms. Het blijft ook nog steeds mogelijk om te wachten tot het contactcentrum (02/214.19.19) de besmette persoon opbelt om de gegevens telefonisch door te geven. Indien je als hoogrisicocontact nog geen testcode ontving, vraag dan aan de besmette persoon om jouw gegevens door te geven aan het contactcentrum of online in te vullen. Bel niet naar je huisarts, die kan jou niet verder helpen.
  • Als je gevaccineerd bent en in contact kwam met een besmette persoon, zal je nog steeds twee testcodes krijgen, maar zal je slechts één test moeten laten afnemen. Deze test laat je afnemen rond de vijfde dag na je contact met de besmette persoon. De code is geldig van de derde tot de zesde dag. Je zal ook een link krijgen voor een quarantaineattest. Uitzondering: vanaf 9 december moet je wel een tweede test laten afnemen, en dit op de tiende dag, indien je hoogrisicocontact een huisgenoot is die zich niet kan isoleren.
  • Gevaccineerde personen blijven in quarantaine tot ze een negatief resultaat van de PCR-test krijgen. Er is hier wel één uitzondering op: gevaccineerden mogen na dag vier uit quarantaine indien ze elke dag een negatieve zelftest afnemen, tot ze een negatief resultaat verkrijgen van hun PCR-test.
  • Voor niet-gevaccineerde personen blijft de regeling hetzelfde als tot nu toe. Zij moeten zich twee keer laten testen: een keer op dag 1 van het risicocontact met de besmette persoon vanaf ze de testcodes krijgen, en een keer op dag 7 na het contact. Ondertussen blijven ze in quarantaine. Ze mogen pas uit quarantaine als het resultaat van hun tweede test negatief is.

Binnenkort zal je ook via de app Coronalert een link kunnen krijgen voor een testcode wanneer de app een hoogrisicocontact vaststelt.

Als je symptomen vertoont, vul dan de zelfevaluatietool in om na te gaan of je best een test laat afnemen en om een code voor een gratis test te ontvangen. Neem in dat geval ook zeker een kopie (online of op papier) mee van je ingevulde vragenlijst wanneer je je laat testen.

Blijf steeds waakzaam. Draag een mondmasker, ontsmet je handen, hou afstand, beperk je contacten en ventileer de ruimtes om zo het risico om besmet te geraken of anderen te besmetten te verminderen.